Prijavi se na bilten

Prijavi se na bilten Stellantis Communications i budi u toku na svim vestima.

09 May 2017

Nakon polaska iz Italije, turneja "500 zauvek mlad" stiže u Francusku

Od rodnog grada braće Lumijer, do mesta održavanja međunarodnog filmskog festivala: poput zvezde na crvenom tepihu, legendarni Fiat bio je obasut pažnjom, prvo u Parizu, a zatim u Kanu, na nastavku svoje turneje.

Nakon polaska iz Italije, turneja "500 zauvek mlad" stiže u Francusku

 

  • Prisutni u salonu Motor Village Rond-Point na Jelisejskim poljima pružili su toplu dobrodošlicu zvezdi događaja: ekskluzivnom modelu Fiat 500, posebne serije, kojom se obeležava 60-godišnjica ovog vozila
  • Uzbuđenje se nastavilo u Kanu, gde je kreirana upečatljiva scena kao iz šezdesetih godina prošlog veka, sa kostimiranim glumcima, odgovarajućim prodavnicama i istorijskim primercima modela Fiat 500
  • Kliknite ovde za video snimak događaja u Kanu

Od rodnog grada braće Lumijer, do mesta održavanja međunarodnog filmskog festivala: poput zvezde na crvenom tepihu, legendarni Fiat bio je obasut pažnjom, prvo u Parizu, a zatim u Kanu, na nastavku svoje turneje. Turneja, koja je počela prošlog meseca u Italiji, obuhvatiće neke od najlepših trgova Evrope, uz učešće ljubitelja i kolekcionara modela Fiat 500 iz prošlosti i sadašnjosti. Inspirativna turneja "500 zauvek mlad", deo je većeg projekta kojim Fiat proslavlja 60 godina modela Fiat 500, legende koja čuva svoj identitet, uvek ostajući savremena. Francuska faza projekta počela je 25. aprila u spektakularnom salonu FCA brendova, Motor Village Rond-Point, na Jelisejskim poljima, u srcu Pariza, a koji predstavlja i mesto održavanja izložbi i kulturnih dešavanja posvećenih italijanskom stilu u svim njegovim oblicima. Posebna izvedba modela Fiat 500, posvećena 60-godišnjem jubileju, bila je, nesumnjivo zvezda događaja, premijerno prikazana u izvrsnoj, dvobojnoj ,"Dolcevita" karoseriji, u kombinaciji troslojne bele i pastelne boje slonovače. Posetioci su automobilu ekskluzivne, specijalne serije priredili doček kakav dolikuje filmskim zvezdama, ne prestajući da ga fotografišu, dok je stajao uz istorijske primerke modela Fiat 500, kao i mnoge reklamne proizvode posvećene legendarnom italijanskom automobilu.

Nakon prvog pojavljivanja u Parizu, sjajna mala zvezda zaputila se u Kan, francusku prestonicu filma, mesto održavanja čuvenog, međunarodnog filmskog festivala. Njegovo odredište bila je živopisna lokacija u kvartu Quai Saint-Pierre, jednom od najstarijih delova grada, nedaleko od mora i Festivalsko - kongresne palate, u kojoj se filmski festival održava od 1947. godine. 

Na tom mestu kreirana je scena iz šezdesetih godina, sa kostimiranim glumcima i prodavnicama iz tog vremena - butik, šik kafe i živopisna bakalnica - uz prikaz nekih od najboljih italijanskih proizvoda, koji savršeno idu uz dva legendarna vozila prikazana napolju: istorijski model 500 i Vespu iz tog vremena.

Ova dva simbolička predmeta, u kojima je oličena kreativnost italijanske industrije, nadišli su status "sredstva za prevoz", pretvarajući se u "jedinstveno emotivno iskustvo". Bio je dirljiv prizor videti zajedničku vožnju istorijskih primeraka modela 500 sa Vespa skuterima putem Corniche de l'Estérel, koji vijuga oko poluostrva masiva Estérel i malih, elegantnih gradova smeštenih uz Azurnu obalu.

Instalacija postavljena na kanskoj rivi, obuhvatila je, pored nezaobilaznog uličnog prodavca sa novinama iz tog vremena, trio izvrsnih vozila - crveni Fiat 500 F (1969), plavi Fiat 500 L (1970) i žuti F 500 L (1971). Pored njih, tu se našla i Vespa, skuter koji deo svoje slave duguje "paparacima", koji su vijali holivudske zvezde noću kroz Rim, u filmu "La Dolce Vita". Tri jubilarna primerka modela Fiat 500 su, prilikom prikazivanja na rivi, takođe naišli na fotografe. Zapravo, poput istinske zvezde, sjajni mali automobil i dalje oduševljava svojim vanvremenskim stilom. Ekskluzivna, numerisana ograničena serija, dostupna samo u kabrio-izvedbi, odaje počast svom prethodniku kroz savremenu obradu stilskih svojstava koja su ovaj automobil učinila svetski poznatim, poput vinilne instrument table, hromiranih elemenata na haubi i vintidž logotipa na prednjem delu, između hromiranih lajsni, kao i na zadnjim vratima i upravljaču. Retro detalji se sreću i u unutrašnjosti jubilarnog modela, uključujući kožne nabore u boji slonovače na tapacirungu, sa kontrastnim bordo šavovima, koji se slažu sa maskom instrument table i dvobojim patosnicama.

Nedaleko od trga nalazi se živopisna pijaca Forville, najpoznatija u Kanu, okružena bezbrojnim radnjama u okolnim uličicama. Svakog ponedeljka, ovo mesto se pretvara u buvlju poijacu, prepunu turisa i žiteljima kana koji traže starinske predmete.

Fiat 500 nije vintidž objekat; on je uvek savremen, sposoban za obnavljanje, uz istovremeno čuvanje sopstvene tradicije, što ga čini autentičnim mitom na četiri točka. Danas, šezdeset godina nakon svoje prve pojave, sjajni mali automobil i dalje oduševljava jedinstvenim dizajnom i nailazi na odobravanje svih koji cene lepotu i originalnost. Pored toga, iz tehnološkog ugla, posebna serija za šezdesetu godišnjicu pruža ono najbolje što je današnja autoindustrija u stanju da ponudi, kada je reč o tehnologiji i udobnosti u vozilu.

Specijalna serija će ponovo imati glavnu ulogu u sledećoj fazi turneje "500 zauvek mlad", koja će se nastaviti posetom još jednoj fascinantnoj evropskoj zemlji. I tako se nastavlja priča modela Fiat 500, automobila koji utiče na modu, društvo i stil života od 1957. godine, te koji je u međuvremenu postao globalna legenda, sa oko 6 miliona primeraka prodatih do danas.

 

Ostali sadržaji

Prijavi se na bilten.

PRIJAVI SE SADA