Prijavi se na bilten

Prijavi se na bilten Stellantis Communications i budi u toku na svim vestima.

20 Sep 2016

Fiat na Međunarodnom sajmu automobila u Parizu 2016. godine

Brend Fiat se vraća u Pariz sa simbolom raskošne italijanske lepote, koji predstavlja plod susreta dve apsolutne legende svetova automobilizma i plovidbe: model 500 Riva, koji je izložen uz jahtu Aquariva Super, koja je njegova inspiracija.

Fiat na Međunarodnom sajmu automobila u Parizu 2016. godine
  • Fiatovo partnerstvo sa Rivom dovelo do susreta dve legende: Fiat 500 Riva u središtu pažnje, uz jahtu Aquariva Super, koja je bila inspiracija. Dva simbola italijanske lepote zajedno na štandu FIAT.
  • Na štandu se nalaze sve verzije linije modela Tipo, sa nedavno predstavljenom verzijom karavana i automatskim prenosom sa dvostrukim kvačilom DCT .
  • Model 500 se takođe prikazuje u dinamičnijoj, muškoj verziji: 500S.
  • Model 124 Spider se ponovo vraća sa novom, specijalnom serijom “America”, sada u ponudi sa novim automatskim prenosom.
  • Fiat je predvideo i prostor za svetsku premijeru novog modela 500X, 1.6 Multijet sa automatskim prenosom sa dvostrukim kvačilom.
  • Posetioci će imati  priliku i da se dive karakteru i povezivosti Cross verzije modela Panda za 2017.g.
  • Štand predstavlja dva funkcionalna i uzbudljiva sveta koji karakterišu brend Fiat.

Brend Fiat se vraća u Pariz sa simbolom  raskošne italijanske lepote, koji predstavlja plod susreta dve apsolutne legende svetova automobilizma i plovidbe: model 500 Riva, koji je izložen uz jahtu Aquariva Super, koja je njegova inspiracija.


A na štandu se nalazi i kompletna linija brenda Tipo, tri vozila vrlo različitih namena i identiteta, ali konstruisana tako da pruže i funkcionalnost i vrednost za uložen novac. U središtu pažnje je karavan verzija  zajedno sa automatskim sistemom prenosa sa dvostrukim kvačilom DCT, kompletna linija oličava funkcionalni svet brenda Fiat, baš kao što model 500 otelotvoruje njegovu emocionalnu stranu. Iz tog razloga, izdvojen je i prostor za model 500S, novu, dinamičniju verziju, koju karakteriše smeo izgled i kompletan set standardne opreme. Model 124 Spider se ponovo vraća novom, specijalnom serijom “America”, koja je sada dostupna sa novim automatskim prenosom. Prenos sa dvostrukim kvačilom, u spoju sa motorom 1.6 Multijet, po prvi put u svetu, primenjen je na modelu 500X, koji je u centru pažnje uz model 500L: ovaj model, koji drži vodeće mesto na tržištu u svom rastućem segmentu , kompletira liniju modela 500. Poslednje ali ne i najmanje važno, funkcionalnost na svim terenima sa obnovljenim modelom Panda 2017 u verziji Crosss, idealno vozilo za terensku vožnju koje odiše stilom, efikasnošću, agilnošću i kompaktnošću. Ovo vozilo sa svojih svega 370 cm koncentriše svu ekskluzivnost terenskih vozila viših kategorija.

Fiat 500 Riva
Ciljna grupa novog modela 500 Riva su vozači koji na suvom traže ekskluzivnost jahte Aquariva Super  - legendarnog modela koji se trenutno proizvodi na istorijskoj lokaciji proizvodnje brenda Riva, koji je naslednik slavnog modela Aquarama - kao i pristupačnost koja je model 500 učinila legendarnim: kvalitetni materijali i jedinstven stil podražavaju  emocije svakodnevne vožnje gradskim ulicama.
Kombinacija ekskluzivnosti i pristupačnosti, koja je veoma brzo stekla naklonost među vozačima širom sveta. Svega tri meseca nakon što je počeo prijem narudžbi za model 500 Riva na glavnim evropskim tržištima, prodato je više od 3.000 automobila, što je brojka koja nadilazi sva očekivanja.
Tako je perjanica linije, model 500 sasvim opravdano i sa ponosom zauzeo mesto na Sajmu automobila u Parizu, pružajući posetiocima sajma mogućnost da se dive njegovoj lepoti, ekskluzivnosti i eleganciji, uz italijansku jahtu koja je inspirisala njegovo stvaranje.
"Sera Blue", je plava boja karoserije ekskluuzivna za ovu ograničenu, specijalnu seriju vozila, jedna od najpopularnijih u paleti boja u ponudi za jahtu Auariva Super, koja predstavlja simbol italijanskog brodograditeljstva i koja je naslednik legendarnog modela Aquarama.
Kabrio verzija, takođe prisutna na štandu, odlikuje se ekskluzivnom, tamno plavom haubom, koja je posebno dizajnirana za ovu verziju. Sa druge strane, sedan izvedbu ovog modela karakteriše crn panoramski krov, koji joj daje posebno elegantan izgled.

Karoserija je ukrašena jedinstvenim detaljima: kućišta retrovizora su hromirana, kao i ručice i delovi haube, čime je naglašena njena aerodinamičnost, u savršenom skladu sa plovilima koja proizvodi brodogradilište Riva. Pored toga, dvostruka akvamarin linija unapređuje blagu profilnu liniju modela 500:  pružajući se duž bočne linije automobila, ona podseća na prelepu liniju jahte. Naposletku, potpuno  nove, ekskluzivne 16-inčne 20-kračne alu-felne okarakterisane su posebnom plavom završnicom, koja je primenjena ekskluzivno na ovoj verziji. Specijalna serija modela Riva, jedina je na čijem prtljažniku, lukovima točkova, drvenom umetku na bočnom panelu i instrument tabli se našlo mesta za logo nautičke legende.

Instrument tabla predstavlja pravo srce modela 500 Riva.  Izvedena od ručno bojene mahagonije sa umecima od javorovog drveta, kupcima nudi luksuznu toplinu života na palubi, što je naglašeno logom brenda Riva. Pri pravljenju instrument table, primenjen je inovativan tehnički proces: drvo je postavljeno na ultra lak karbonski okvir kako bi se na duži rok osigurali bezbednost, fleksibilnost i izdržljivost. Umeci od javorovog drveta su ubačeni ručno, što svaku kreaciju istinski čini jedinstvenom. Spoj drveta, kao najprirodnijeg od svih materijala, sa najsavremenijom tehnologijom kao rezultat daje apsolutnu izvrsnost, kao što je slučaj kod Riva jahti, koje predstavljaju savršenu kombinaciju najsavremenije tehnologije i zanatlijskog umeća. Pored instrument table, drugi detalji izvedeni od mahagonije su pragovi i kugla ručice menjača, koji su napravljeni od punog drveta. Počev od septembra, Riva će biti ukrašena jednim još ekskluzivnijim detaljem: upravljačem sa elegantnim drvenim umetkom. Ekskluzivnost se odnosi i na sedišta sa prošivenim kožnim tapacirungom u boji slonovače Poltrona Frau®, te sa kontrastnim šavovima u boji slonovače. Bočne strane sedišta su Sera plave boje, dok su profili sigurnosnih pojaseva takođe u boji slonovače. Kako posetioci štanda brenda Fiat na Sajmu automobila u Parizu imaju priliku da vide, sve u vozilu, počev od boja do materijala, podseća na ekskluzivno okruženje modela Aquariva Super, nudeći emocije i udobnost. Detaljima je posvećena dužna pažnja, u koherentnoj i elegantnoj paleti boja. Patosnice su posebne izvedbe, sa porubom u boji slonovače i kontrastnim "Sera Blue" plavim šavovima, dok  je patosnica u prtljažniku izvedena sa drvenim umetkom sa natpisom Riva.
Model Fiat 500 Riva ima veoma bogatu paletu standardnih sigurnosnih funkcija, uključujući sedam vazdušnih jastuka, ABS u kompletu sa elektronskom raspodelom kočione sile (EBD), elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC), funkcijom protiv proklizavanja (ASR) funkcijom koja pomaže vozaču pri kretanju na uzbrdici (Hill Holder) i hidrauličnom podrškom kočenju (HBA) koja pomaže pri kočenju u vanrednim situacijama. Naravno, paket standardne opreme obuhvata i automatski klima uređaj, svetla za maglu, LED farove i personalizovan TFT ekran sa akvamarin plavom pozadinom i logom brenda Riva.

Posetioci Sajma automobila u Parizu imaće priliku da vide par  vozila 500 Riva, opremljenih briljantnim motorom 1.2 Fire sa 69 KS. Međutim, linija modela 500 Riva predstavlja velik broj alternativa, uključujući 2-cilindarske motore 0.9 TwinAir sa 85  i 105 KS, kao i dizel motor 1.3 Multijet sa 95 KS.

 Tipoporodica
Ličnost, jednostavnost i funkcionalnost u spoju sa nenadmašnom ponudom vrednosti: to su karakteristike koje su zapečatile uspeh linije modela Tipo, te koje su doprinele osvajanju prestižne nagrade najboljeg automobila za 2016. godinu koju dodeljuje “Autobest”. Izvrsna ponuda u punom obimu, fokusirana na "vrednost za novac", ključni element strategije funkcionalne linije modela Fiat, kako je sumirano u sloganu “Ne treba Vam puno da biste dobili mnogo”.

Posetioci na štandu će imati priliku da se dive izloženom primerku sedana sa 4 vrata u verziji “Lounge”, metalik-sive “Maestro Grey” boje, opremljenom turbo-dizel motorom 1.6 Multijet II Euro 6  sa 120 KS. Liniju modela Tipo kompletiraju verzija SW, te izvedba sa 5 vrata, takođe prikazane u konfiguraciji Lounge. Fiat Tipo sa 5 vrata biće prikazan u dve varijante:  1.4 T-Jet Euro 6 sa 120KSs u metalik-crvenoj Amore Red izvedbi i 1.6 MultiJet II sa 120 KS, sa novim automatskim prenosom sa dvostrukim kvačilom - koji se u prodajnim salonima nalazi već nekoliko dana - za model u metalik-crnoj Cinema Black boji. Dugo očekivana Estate varijanta, zaokružuje ponudu kao najnoviji dodatak u liniji, a na sajmu će se pojaviti u metalik-plavoj “Mediterranean Blue” boji, te u sivoj “Colosseum Grey” izvedbi. Ova vozila pogoni dizel motor 1.6 Multijet II, sa automatskim prenosom sa dvostrukim kvačilom, odnosno benzinski motor 1.4 T-Jet, oba u skladu sa Euro 6 standardima, te sa 120 KS.

Ova tri stila dele iste vrednosti, ali svi sa jedinstvenim ličnostima, koje su u toj meri različite u kojoj su posebne i njihove ciljne grupe, od porodica i parova do mladih ljudi.
Linija modela  Tipo razvijena je u skladu sa sloganom "Skills, no frills" (Veština bez suvišnih ukrasa"), tako da kombinuje Fiat-ov istorijski koncept funkcionalnosti, jednostavnosti i  temperamenta u nesvakidašnjoj ponudi vrednosti za uložen novac.

Model sa 4 vrata je “zaljuljao tržište” neverovatnom "jednačinom" vrednosti, kada je reč o odnosu sadržaja, kvaliteta i cene:  nije slučajno da je do sada prodato preko 50.000 jedinica ovog modela u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike, uključujući prodaju 25,000 primeraka u Evropi. To je izvrsno postignuće imajući u vidu da je pre pojave modela Tipo sa 4 vrata, ukupan obim kompaktnih sedan automobila u Evropi bio 50.000 vozila. Verzija sa 5 vrata pojavila se u prodajnim salonima pre leta i već je ostvarila prodaju od preko 15.000 jedinica za tek malo više od tri meseca. Stoga se, zahvaljujući doprinosu ovog modela, može reći da je linija modela Tipo i dalje privlačna kupcima, tako da je tokom prethodna dva meseca bila čvrsto pozicionirana na vrhu segmenta C u Italiji, ispred nekoliko uglednih konkurentskih modela  sa dužom tradicijom, postigavši tržišni udeo od 21% u avgustu: Fiat Tipo čini više od svakog petog prodatog kompaktnog vozila u Italiji, a proglašen je i trećim najprodavanijim automobilom celokupne italijanske autoindustrije.

U septembru će linija Tipo biti kompletirana pojavljivanjem treće dugoočekivane varijante: karavan izvedba je najprostranije fleksibilno vozilo na tržištu, koje dosledno ima dobro odmerenu cenu i dobar odnos cene i kvaliteta, što su svojstva linije Tipo, pružajući dodatnu funkcionalnost i fleksibilnost. U 4,57 metara dužine, ovo vozilo kombinuje udobnost koja je najbolja u njegovoj kategoriji vozila, sa dovoljno prostora na prednjim sedištima za putnike visine do 1,87 m, odnosno za tri putnika visine do 1,80 m na zadnjem redu sedišta, sa prtljažnikom zapremine 550 litara. Vozilo se može koristiti za veliki broj različitih potreba, pomoću funkcije “Magic Cargo Space”, koja omogućava konfiguraciju prtljažnika samo jednom rukom, što ovo vozilo čini savršenim za čitavu porodicu, ili za potrebe zabave ili posla. Vozilo ima podesivu policu koja se može podesiti u dva položaja kako bi se povećala dubina prtljažnika, dok se dve uklonjive bočne strane mogu koristiti za odlaganje malih predmeta, te za maksimalno povećanje širine prtljažnika.

Asimetrično preklopiva Flip&Fold sedišta takođe obezbeđuju ravnu kontinuiranu površinu za odlaganje, bez neravnina u prtljažnom delu, pružajući dužinu od preko 1.80 m.
Na taj način novi Tipo karavan odgovara svim zahtevima kupaca za maksimalnom fleksibilnošću i može se koristiti za prevoz bicikala, skija, kolica za bebe, daski za surfovanje i prtljaga.
Da sumiramo, reč je o Fiatovom vozilu koje se ciljano obraća porodicama i poslovnim korisnicima, imajući u vidu izuzetan odnos vrednosti između cene, karakteristika proizvoda i sadržaja. Ali to nije sve, od ranih faza razvoja, posebna pažnja posvećena je ukupnim operativnim troškovima (TCO), koji predstavljaju ključni faktor za pojedince i poslovne kupce. Vrednosti TCO, vodeće u klasi, postignute su zahvaljujući izuzetno niskoj potrošnji goriva u kombinaciji sa niskim troškovima održavanja, popravki i upotrebe. Pored toga, jednostavna linija i obimna standardna oprema čine rezidualnu vrednost vozila visokom u dugom vremenskom periodu, dok specijalne Business verzije nude sveobuhvatno rešenje za potrebe poslovnih korisnika.

Poseban naglasak stavljen je na liniju Euro 6 motora, koji su konstruisani za srce evropskog tržišta, te razvijeni oko tri različite snage, sa tri različita gorivna sistema. Reč je o benzinskim motorima 1.4 16v Fire sa 95 KS, 1.4 T-Jet sa 120 KS i  1.6 E-torQ sa 110 KS, pored motora sa pogonom na TNG i benzin - LPG 1.4 T-Jet sa 120 KS. Liniju kompletiraju turbo-dizel motori 1.3 Multijet II sa 95 KS i 1.6 Multijet II sa 120 KS, koji su sada dostupni u ECO verziji: ovde je reč o izboru zasnovanom na višim performansama, sa niskom potrošnjim i emisijama štetnih gasova. Reč je, stoga, o vozilu savršenom za duga putovanja, koje ukupan trošak posedovanja svodi na optimalnu meru. Njegova tajna krije se u kombinaciji sofisticiranih rešenja primenjenih na motoru i specifičnih funkcija u vozilu. Detaljnije, motor 1,6 MultiJet II je izveden sa sistemom Start&Stop, inteligentnim alternatorom, pumpom za ulje promenljive zapremine, elektronski upravljanom pumpom za gorivo i električnim termostatom. ECO verzija uključuje aerodinamički paket koji obuhvata aktivnu rešetku za usisavanje vazduha, koja podešava kretanje vazduha  ka sistemu za hlađenje otvaranjem i zatvaranjem prednje rešetke, time održavajući odgovarajuću radnu temperaturu motora. Pored toga, ograničavanje toka vazduha smanjuje  aerodinamički otpor, što pozitivno deluje na potrošnju goriva.
Paket obuhvata i specijalne 16-inčne alu-felne niskog otpora vetru, sa gumama niskog otpora kotrljanja.
Zahvaljujući ovim svojstvima emisija CO2 modela Tipo 1.6 MultiJet II ECO smanjena je na 89 g/km u kombinovanoj vožnji.

U septembru, automatski prenos sa dvostrukim kvačilom  DCT biće dostupan uz kompletnu liniju motora 1.6 Multijet II. Time je osigurana kontinuirana isporuka obrtnog momenta i vuče bez gubljenja snage prilikom menjanja brzina. Tehnički gledano, sistem se sastoji od dva paralelno postavljena automatska prenosa, jednog sa parnim a drugom sa neparnim brojem zubaca.  Stepeni prenosa se menjaju u jednom od ova dva sistema, dok drugi nastavlja da obezbeđuje vuču u različitoj brzini. Brzina se efektivno menja podešavanjem odgovarajućih kvačila kako bi se osigurao kontinuitet vuče tokom čitavog manevra. Kvačila su "suvog" tipa kako bi se minimizovao uticaj na vozilo, odnosno maksimalno uvećala efikasnost čitavog sistema. Prenos sa dvostrukim kvačilom se može koristiti u automatskom ili sekvencijalnom režimu, zavisno od toga da li  vozač izabere  komfornu i štedljivu ili dinamičniju vožnju.

Osim toga, u istinskom stilu brenda Fiat, linija modela Tipo izvedena je sa nizom pametnih rešenja od koristi svima koji se nalaze u vozilu. To obuhvata veoma bogat paket standardne opreme, poput inovativnog sistema UconnectTM 7" HD LIVE sa 7-inčnim displejom u boji osetljivim na dodir i kapacitivnim ekranom koji može da se koristi na isti način kao i tablet uređaj. Sistem najnovije generacije obuhvata hands-free Bluetooth interfejs, audio striming, čitač teksta i funkciju prepoznavanja glasa, AUX i USB portove sa iPod integracijom, komande na upravljaču i, na zahtev, kameru za parkiranje i novi navigacioni sistem TomTom 3D.

Kupci će u svakom trenutku biti povezani sa UconnectTM LIVE uslugama koje su dostupne na radio uređaju sa ekranom osetljivim na dodir.
Korisnici koji na svoj pametni telefon instaliraju aplikaciju UconnectTM LIVE preko prodavnica aplikacija Apple App Store ili Google Play mogu u punoj meri da koriste prednosti ove aplikacije, uključujući striming preko Deezer-a i TuneIn-a, Rojtersove vesti, navigaciju sa pristupom TomTom LIVE uslugama uz mogućnost održavanja kontakta sa prijateljima preko Twitter-a i usluge Facebook Check-in. Osim uštede, korisnici mogu i da prate ekološke parametre svog vozila, kao i servisni status preko usluga eco:Drive i my:Car.

Usluge CarPlay i Android AutoTM biće dostupne preko sistema Uconnect™ 7’’ HD LIVE krajem ove godine.
Apple CarPlay omogućava vozaču upotrebu iPhone uređaja na najintuitivniji moguć način: Apple CarPlay savršeno integriše iPhone uređaj sa displejem i komandama automobila. Sada će korisnici moći da obavljaju pozive, pristupaju muzičkim sadržajima, šalju i primaju poruke, dobijaju  uputstva optimizovana prema uslovima u saobraćaju i mnogo više od toga, zadržavajući pogled na putu.

Android Auto: Android Auto vozaču pruža korisne informacije, organizovane u jednostavne savete koji se pojavljuju samo kada su neophodni. Ova funkcija omogućava pristup aplikaciji Google Maps sa navigacionim sistemom sa glasovnim navođenjem, saobraćajnim podacima u realnom vremenu, navođenje za kretanje kroz trake; pristup aplikaciji Google Play Music i mnogim drugim muzičkim servisima; obavljanje i primanje poziva i slanje poruka sa rukama na upravljaču uz zadržavanje pogleda na putu.
Android Auto i Google Play Music su registrovane robne marke kompanije Google Inc.

Spremna za izazove budućnosti, linija modela Tipo dizajnirana je u Italiji od strane centra Fiat Style Centre, a razvijena u Evropi i Turskoj u saradnji sa jednim od najvećih FCA centara za istraživanje i razvoj – Tofaş R&D, uz posvećen rad tima od preko 2.000 ljudi tokom razvojnog procesa koji je trajao tri godine. Tokom tog perioda, modeli su ukupno prešli 8,7 miliona kilometara u  okviru testiranja u ekstremnim vremenskim, putnim i visinskim uslovima kako bi bili spremni za prodaju u više od 50 zemalja područja Evrope, Bliskog istoka i Afrike.
Kao konačan razultat, dobijena je linija snažnih, pouzdanih automobila, kojima se obeležava potpun povratak brenda Fiat u segment vozila srednje veličine, koji je drugi segment u Evropi po obimu, kao i prvoplasirani kada je reč o poslovnim korisnicima.

 Fiat 500S

Fiat 500S je nova sportska verzija koju karakterišu smeo izgled i kompletna standardna oprema. Novi model, dostupan u dve verzije, sedan i kabrio, cilja na mlađe, mahom muške kupce, koji traže vozilo snažne sportske ličnosti. Kada je u pitanju estetika, model 500S karakterišu sportskiji prednji i zadnji branik sa ugrađenim svetlima za maglu, bočnim štitnicima i posebnim spojlerima, kao i prisustvo detalja ekskluzivne "Satin Graphite" boje (na ručicama vrata i  poklopcu prtljažnika, kućištima retrovizora i alu-felnama), zatamnjena zadnja stakla, hromirana izduvna cev, usisnici za vazduh crne teksture i  atraktivna donja rešetka u obliku saća.
15-inčne felne, sa"Satin Graphite" završnom obradom, su takođe ekskluzivno prisutne na ovom modelu. Pored toga, 16-inčne felne sa mat dijamantski-crnom obradom su takođe dostupne kao opcije.
Naposletku, ekskluzivna paleta boja, koje su izabrane da bi dodatno poboljšale smelu pojavu vozila, obuhvata plavu Italia Blue boju, kao i novu, mat, zelenu boju Alpi Green, samo za verziju sedan.
Vozilo na štandu opremljeno je 2-cilindarskim benzinskim motorom 0.9 TwinAir sa 105 KS, sa smanjenom potrošnjom i emisijoim izduvnih gasova, koji, ipak, i dalje uspeva da zablista, zahvaljujući  nadogradnji. Model 500S je u ponudi i sa  1.2 -litarskim benzinskim motorom sa 69 KS, kao i sa turbo-dizel modelom 1.3 Multijet sa 95 KS.

Konačno, enterijer novog modela 500S izdvaja se detaljima sa "Satin Graphite" završnom obradom (poput instrument table), specijalnim sportskim upravljačem i sedištima i krovnim nosačem odgovarajuće crne boje, u suprotnosti u odnosu na panele vrata i šavove na sedištima, koji su dostupni u svetlo plavoj, beloj i žutoj boji. Enterijeri presvučeni Frau kožom sa belim ili plavim detaljima dostupni su na zahtev.

Info-zabavni sistem modela 500

Novi modeli 500 Riva i 500S predstavljaju dve ličnosti Fiatovog legendarnog vozila. Konstruisani su tako da privuku sve vozače koji dele strast prema udobnosti u vozilu i najinovativnije tehnološke funkcije. Instrument tabla kod oba modela  opremljena je 7-inčnim UconnectTM HD LIVE uređajem sa dodirnim ekranom, sa efektom tablet uređaja i HD displejom, koji pomera granice kada je u pitanju info-zabavna oprema. Ovaj sistem poseduje čitav niz funkcija, uključujući Uconnect™ LIVE usluge kao deo standardnog paketa, Bluetooth hands-free sistem, funkciju prepoznavnja glasa i čitav niz muzičkih opcija uz FM/AM radio uređaj. Vozač može da poveže svoje multimedijalne uređaje preko USB priključka, ili 3,5mm pomoćnog priključka, ili da strimuje muziku sa kompatibilnog pametnog telefona pomoću Bluetootha. Pored toga, novi 7-inčni Uconnect™ "HD LIVE sistem biće uskkoro dostupan na zahtev sa integrisanim  mirroring sistemom za Apple CarPlay i Android Auto, digitalnim radio uređajm (DAB) i 3D integrisanim navigacionim sistemom TomTom.

Nove verzije dopunjujuju ponudu modela 500 Riva, najnovijom audio opremom kompanije Beats by Dr. Dre, sistemom osmišljenim da unese revoluciju u način slušanja muzike u vozilu. Opciono, u modelima 500 Riva i 500S ugrađen je ekskluzivni sistem BeatsAudioTM, koji može da se pohvali snagom od 440 w, i izveden je sa digitalnim 8-kanalnim pojačalom sa naprednim algoritmom ekvilajzera, koji je u stanju da reprodukuje čitav spektar zvukova koje umetnik može da proizvede tokom studijskog snimanja.

Sistem Beats AudioTM sastoji se od 8-kanalnih pojačala snage 440 w; duplih zvučnika ugrađenih u prednje stubove ; dva midvufera od 165 mm u prednjim vratima; dva zvučnika punog opsega od 165 mm u zadnjim bočnim panelima; i jednog sabvufera od 200 mm u središnjem delu prtljažnika.

 Fiat 124 Spider

Novi Fiat 124 Spider oživljava slavno ime, uvodeći njegov klasičan stil i performanse u novu generaciju. Odajući počast vozilu istog imena, originalnom modelu 124 Spider koji se na tržištu pojavio pre 50 godina, ovaj automobil pruža autentično iskustvo roudstera, sa uzbuđenjem u vožnji, tehnologijom i bezbednošću u spoju sa jedinstvenim italijanskim dizajnom. Posetioci Sajma automobila u Parizu imaće priliku da se dive novoj specijalnoj, ograničenoj seriji "America", koja sa svojom specijalnom opremom proslavlja model 124 Spider, kojim je obeležena 50. godišnjica Pinifarine tokom 80-tih godina prošlog veka.  Zaista, specijalna serija je izvedena sa istom magnet-bronzanom bojom karoserije koja je viđena na originalnom modelu. Kućišta spoljnih retrovizora su srebrne boje, dok je unutrašnjost presvučena kožom u boji duvana. Novi model 124 Spider America može, na zahtev, biti opremljen lakim 17-inčnim alu-felnama istorijskog dizajna, i zadnjim nosačem prtljaga. Ova dva dodatka razvio je Mopar, referentni brend za usluge, brigu o korisnicima, originalne delove i dodatnu opremu za brendove grupe FCA, sa naglašenom identitetom u skladu sa tradicijom. Konačno, model 124 America Spider ima i značku kojom se  obeležava jubilej, sa serijskim brojem i logotipom na rešetki hladnjaka. Kada je reč o tehničkim rešenjima, na vozilu debituje sekvencijalni 6-stepeni automatski prenos - koji će se moći naručivati od oktobra na najvećim evropskim tržištima, kao rezultat precizne studije koja je za cilj imala maksimalno iskorištenje obrtnog momenta motora i ultra-brzo menjanje stepena prenosa.

Na štandu je prikazan još jedan model 124 Spider u verziji "Lusso" u beloj "Ice White" izvedbi, te sa enterijerom presvučenim crnom kožom. Oba prikazana vozila u ponudi imaju tri paketa opreme dizajnirana za personalizovanje modela 124 Spider. Konkretno, to su “Visibility” paket, koji između ostalog, uključuje i, prilagodljive farove u potpunosti izvedene of LED sijalica sa senzorima za svetlo i kišu; “Radio” paket sa DAB radio uređajem, 7-inčni tač-skrin displej, Wi-Fi i  Bluetooth povezivost i upravljanje multimedijom, kao i “Bose” paket sa devet zvučnika, od kojih četiri integrisana u naslone za glavu. Verzija “America” uključuje i Premium paket sa navigatorom sa 3D mapama, zadnju kameru i sistem paljenja bez ključa.

Paket standardne opreme obuhvata i četiri vazdušna jastuka, manuelno upravljanje klima uređajem, MP3 radio uređaj sa USB portom i četiri zvučnika, upravljač presvučen kožom, tempomat, 16-inčne alu-felne i funkciju paljenja bez ključa - Keyless Go. Da ne spominjemo aktivnu haubu. Nadogradnja “Lusso” dodaje mnogo finih detalja, poput 17-inčnih alu-felni, sedišta presvučenih kožom, donjeg dela instrument table i dela sa mernim uređajima na istoj sa detaljima opšiva, Premium Silver roll-barove i prednji stub, hromiranu dvostruku izduvnu cev, svetla za maglu i automatski sistem upravljanja klimom..

U regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike, Fiat 124 Spider je opremljen pouzdanim 1.4-litarskim, 4-cilindarskim turbo motorom sa MultiAir tehnologijom, koji isporučuje 140 KS i 240 Nm obrtnog momenta a u ponudi je u spoju sa 6-stepenim manuelnim i automatskim prenosom. Performanse koje se ostvaruju sa manuelnim prenosom su izvanredne i uključuju najveću brzinu od 215 km/h, te ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,5 sekundi. Prednje vešanje kod modela 124 Spider je sa dvostrukim viljuškama , dok je u zadnjem delu primenjeno multilink vešanje, posebno podešeno da osigura veću stabilnost pri kočenju i skretanju.  Upravljanje je precizno i brzog odziva, sa upotrebom električnog sistema podrške. Podešenje upravljanja i vešanja, lak ram, balansirana raspodela težine i motor sa turbo-punjenjem predstavljaju kombinaciju za dinamičan doživljaj vožnje. Poboljšanja vezana za buku, vibracije i udarce (NVH), uključujući akustičan vetrobran, takođe omogućavaju tihu, rafiniranu vožnju. Radi iskustva vožnje na otovorenom vazduhu, meki, ručno podesivi krov modela Fiat 124 Spider, je lak za upravljanje i zahteva minimalnu snagu. Stoga, sa modelom 124 Spider, Fiat se vraća na segment kabrio vozila. Nije slučajno da su tokom istorije brenda Fiat, kabrioleti predstavljali glavnu crtu vrlo uspešnih modela koji su smatrani za najautentičnjie primerke najboljeg italijanskog dizajna.

 Fiat 500X

Model  500X takođe privlači pažnju: posetioci na štandu imaju priliku da se dive njegovoj Cross Plus verziji, terencu  sa specijalnim branicima sa štitinicima. Prikazano vozilo opremljeno je potpuno novom pobedničkom kombinacijom motora  1.6 Multijet sa 120 KS, sa prednjim pogonom i automatskim prenosom sa dvostrukim kvačilom DCT. Izloženo vozilo, u ekskluzivnoj izvedbi sa troslojnom Amalfi Yellow žutom bojom, ukrašeno je crnim kućištima retrovizora i felnama sa dijamantskom završnom  obradom iz sadržajne Moparove ponude. Tapacirung je izveden od strukturne sive tkanine sa vezenim i umecima od crne eko-kože.

500X je vodeći model u segmentu kada je rečo o tehnološkim i sigurnosnim sistemima. Izloženi primerak je sa automatskim upravljanjem klima uređajem, Lane Assist sistemom (koji upozorava vozača vizuelnim i akustičnim signalima u slučaju nenamerne promene trake), sistemom Brake Control (koji upozorava na moguć rizik od sudara i samostalno koči vozilo, ukoliko vozač propusti da reaguje na vreme), funkcijom Blind Spot Assist (koja upozorava na prisustvo drugih vozila u mrtvim uglovima) funkcijom Rear Cross Path Detection (kojom se vozač upozorava na približavanje vozila iz bočnog pravca prilikom vožnje unazad). I zadnje, ali ne najmanje važno, vozilo poseduje i sistem Adaptive Cruise Control (prilagodljivi tempomat), koji omogućava automatsko prilagođavanje brzine kretanja uslovima u saobraćaju u realnom vremenu. Sistem se oslanja na radarski senzor postavljen u prednjem delu vozila, koji opaža predmete na putanji vozila. Ukoliko je put ispred čist, sistem se vraća na podešenu brzinu. Ukoliko se opazi vozilo koje se sporije kreće, sistem se automatski podešava tako da održava bezbedno rastojanje (koje podešava vozač), koristeći papučicu gasa i kočnice.
Maksimalna bezbednost postiže se i visokim nivoom preglednosti. Model ima bi-ksenonske farove koji daju jasnije osvetljenje obzirom da su bliži uslovima prirodne vidljivosti ljudskog oka, kao i svetla za maglu sa funkcijom prilagođavanja pri skretanju, koja omogućava savršeno osvetljenje unutrašnje strane krivina. Automatski farovi se takođe pale i gase automatski, zavisno od spoljne osvetljenosti, i automatski prebacuju sa visokog na niski snop osvetljenja kada se približavaju druga vozila.

Kada je u pitanju tehnika, najvažnija inovacija na prikazanom vozilu jeste motor Multijet II, u spoju sa dvostrukim kvačilom DCT, koji pruža veće nivoe bezbednosti i lakoće korišćenja, pri tom zadržavajući popularne dinamičke karakteristike motora  1.6 sa 120 KS.
Tehnički gledano, sistem se sastoji od dva paralelno postavljena automatska prenosa, jednog sa parnim a drugom sa neparnim brojem zubaca. Stepeni prenosa se menjaju u jednom od ova dva sistema, dok drugi nastavlja da obezbeđuje vuču u različitom stepenu prenosa. Efektivna promena stepena prenosa postiže se modulacijom odgovarajućih kvačila, čme se obezbeđuje kontinuirana vuča tokom čitavog manevra. Kvačila su "suvog" tipa kako bi se minimizovao uticaj na vozilo, odnosno maksimizovala efikasnost čitavog sistema i unapredilo iskustvo vožnje.

6-stepeni automatski prenos sa dvostrukim kvačilom obezbeđuje interakciju sa svim elektronskim sistemima vozila u realnom vremenu . Radi boljih voznih performansi, zavisno od uslova vožnje i stila vožnje vozača, sistem prenosa kontinuirano "komunicira" sa ”Mode Selector“ prebacivačem, te, samim tim i sa sistemima kočenja i upravljanja, pored jedinice za kontrolu rada motora i sistema za kontrolu stabilnosti vozila. Osim toga, DCT prenos može biti podešen na automatski ili sekvencijalni režim rada, korištenjem ručice menjača ili komandi na upravljaču.

U vožnji modelom 500X, udobnost i prijatno iskustvo vožnje predstavljaju ključne elemente, što je očigledno na osnovu obima ponuđenih sadržaja, poput, na primer, električne kočnice za parkiranje,  otvaranja vrata i paljenja automobila bez ključa (Keyless Entry and Keyless Go) i selektora načina vožnje sa tri položaja (Drive Mode Selector). Naposletku, model 500X  je vozilo koje demonstrira non-stop povezivost. Njegov  6.5-inčni radio uređaj UConnect Radio Nav LIVE predstavlja krajnje dostignuće kada su u pitanju info-zabavni sadržaji. Kada se tome dodaju velik dodirni ekran visoke rezolucije, funkcija 3D navigacije i mnoge druge usluge, dobija se sasvim novo iskustvo vožnje. Sa funkcijom Tom LIVE, vozači mogu da primaju najnovije informacije o meteorološkim i uslovima na putu u realnom vremenu. Nova aplikacija Reuters je takođe dostupna na modelu 500X, zahvaljujući kojoj su najnovije vesti iz celog sveta uvek dostupne, dok muzičke aplikacije TuneIn i Deezer nude pristup bazi od preko 35 miliona pesama. Vozilo poseduje i  moćni haj-faj sistem Beats By Dr. Dre, sa 9 zvučnika i 8-kanalnim pojačalom.

Na kraju, američki glumac Adrijan Brodi će voziti svestran model 500X sa bogatom tehnologijom: on je zvezda nove reklame, nakon što se pojavio i u reklami za ekskluzivan i elegantan model 500 Riva.

Fiat 500L
Liniju kompletira model 500L, koji kombinuje legendarni stil modela 500 sa funkcionalnošću konstruktorske tradicije brenda Fiat.  Ova posebna alhemija za rezultat ima  'CityLoungeFiat', novi pristup gradskom automobilu koji predstavlja emocionalnu reformulaciju kategorije kompaktnih vozila za savremenu porodicu. Posetioci sajma u Parizu imaju priliku da se dive verziji Trekking sa paketom opreme S u mat-sivoj izvedbi, sa mat-crnim krovom, tapacirungom od crne kože i mat-sivom instrument tablom. Stil paketa opreme S podrazumeva jedinstven izgled postignut zahvaljujući kontrastu između crvenih kočionih stega, mat-crnih detalja (prednji i zadnji branici, blatobrani i bočni štitnici) i ekskluzivnim 17-inčnim mat-crnim alu-felnama. Vozilo poseduje i haj-faj sistem Beats by Dr. Dre, sa šest zvučnika, stereo sabvuferom snage 520 w, pojačalom sa DSP-om, osam kanala i naprednim algoritomom ekvilajzera  sa podjednako jedinstvenim audio iskustvom. Pod haubom su izvrsne performanse osigurane zahvaljujući motoru 1.6 Multijet sa 120 ks, sa kompaktnim turbo-punjačem varijabilne geometrije, koji isporučuje obrtni moment velike snage pri niskim brojevima obrtaja (320 Nm pri 1750 ob/min). 
Ova verzija predstavlja istinski slobodanduhsadvesavršenoobjedinjeneličnostikojedolazedoizražajazavisnooduslova: automobilzagradskuvožnjukojiizisteizbacujesavstres, tenjegovpandankojijevišeokrenutavanturi, akojiuvikendputovanjavangradaunosizabavuiuzbuđenje.
Zaista, vozilo je izvedeno sa izgledom koji predstavlja izraz njegove potpune raznovrsnosti, u spoju sa većom voznom visinom i ekskluzivnim branicima sa štitnicima. Standardna oprema uključuje pametan prednji pogon sa tehnologijom Traction+, koja, u spoju sa M+S gumama sa “pahuljicom” (koje su takođe standardan deo opreme), poboljšava vuču na klizavim terenima. A sve to bez smanjenja prostranosti i praktične funkcionalnosti što su osobine urođene modelu 500L, vozilu koje na najbolji način spaja sitna zadovoljstva i snažne životne emocije - vezane za decu, prijatelje, putovanja -  zahvaljujući putničkom odeljku zapremine od 3,17 m3, kao i prostranom prtljažnku redovnog oblika (zapremine do 455 litara). 

FiatPanda

Na Sajmu u Parizu će se naći i osvežen model Panda za 2017. godinu, najprodavaniji automobil u Italiji u svom segmentu od 2012. godine, sa obnovljenom ponudom, te, kao i uvek, sa svojstvima koja su doprinela njegovom uspehu i koja predstavljaju ključni element funkcionalne linije brenda Fiat: ličnost, praktičnost i jednostavnost. Od prvog predstavljanja, Panda je bila prepoznatljiva po svojoj ličnosti  i karakterističnoj prilagodljivosti,  koja je osmišljena tako da naglasi tri različita izraza ovog modela: gradski, 4x4 i Cross. Ove temperamente ujedinjuju funkcionanost i jednostavnost: vrlo kompaktne dimenzije eksterijera, maksimalna iskorištenost unutrašnjeg prostora i maksimalna prilagodljivost svim potrebama prevoza, širok izbor motora i kombinacija boja  enterijera i eksterijera, što vozilo čini sposobnim da odgovori na sva očekivanja. Napokon, jednostavna linija ukrašena je novim info-zabavnim sistemom UconnectTM sa Bluetooth vezom i predviđenim mestom na instrument tabli za integrisanje sa Android i iOS pametnim telefonima.

Štand ne bi bio kompletan bez vrhunskog  vozila za zimske uslove vožnje, koje pleni i izdvaja se svojim stilom, efikasnošću, lakoćom upravljanja i kompaktnošću. Mislimo, naravno, na model Fiat Panda Cross 2017, u kojem je, u dužini od svega 370 cm, skoncentrisana sva ekskluzivnost terenskih  performansi, tipična za vozila viših kategorija. Automobil je prosto jedinstven, obzirom da ostvaruje spoj sistema vuče i tehničkih svojstava idealnih za terensku vožnju, pri tom nudeći performanse i sadržaje SUV vozila, sa spoljnim dimenzijama, efikasnošću i lakoćom upravljanja kao kod gradskog automobila, uz upečatljiv stil koji uspeva da kombinuje racionalan dizajn sa uzbudljivim voznim karakteristikama.
Izloženo vozilo je u sivoj Colosseum Grey izvedbi, koja naglašava njegovu tehničku prirodu, sa sedištima u dve boje od sivog tekstila i smeđe eko-kože, te sa smeđom instrument tablom sa saten-srebrnom pločom. Vozilo je opremljeno motorom 1.3 Multijet II  sa 95 KS, koji kombinuje veliku snagu i broj obrtaja sa niskom potrošnjom goriva. Automobil sa pogonom na sve točkove izveden je sa elektronskom blokadom diferencijala, a bio je prvi koji je ovu funkciju uveo na tržište.

FiatŠtand
Štand na Parizu koristiće sofisticiranu simboliku i eleganciju kako bi privukao posetioce. Tema instalacije je dualnost i komplementarnost kontrastnih elemenata, na način kako je to izraženo u konceptu Jin Jang. Drugim rečima, međusobno povezani elementi koji se konstantno menjaju kroz promene stanja ekvilibrijuma. Ukratko, štand predstavlja dva funkcionalna i uzbudljiva sveta koji karakterišu brend Fiat.

Na beloj strani, sa leve strane štanda, nalaze se modeli koje karakterišu jednostavnost, funkcionalnost i lakoća upravljanja: svojstva koja su oduvek krasila brend Fiat.  Uprkos tome, Fiat je, tokom svoje istorije, kreirao uzbudljiva vozila koja su postala modne ikone. “Vrednost za uložen novac” i “Dolce vita”, kao tipične italijanske vrednosti, predstavljaju deo DNK brenda – iz kog razloga se na crnoj strani, sa desne strane štanda, nalaze vozila koja simbolišu zavođenje i ambiciju. Pored modela 500 Riva, posetioci će imati priliku da se dive i legendarnoj jahti Aquariva, postavlejnoj na namenski izgrađenoj platformi. To je vrhunski model napravljen u borodgradilištu Riva, koji predstavlja savršen iskaz prirodne, stilske evolucije brenda. Meki, elegantni oblici i  fine drvene površine donose ukus tradicije, dok inovativna tehnička rešenja omogućavaju vrhunske performanse.

Kada je reč o arhitekturi, noseća konstrukcija koja definiše prostor izgleda kao fluidna i harmonična struktura sa savremenim obeležjima.
Gledano spreda, kupci mogu da vide sve prikazane automobile, dok se video sadržaj projektuje na velikom ekranu. Pametnim rasporedom ispunjenih i praznih prostora, pozadina prenosi osećaj čvrstine i sveobuhvatne zaštite, istovetan onom koji je prisutan za upravljačem Fiata. Površine čini nekoliko osnovnih materijala, poput čelika, drveta i stakla, od kojih se ovo poslednje koristi u nijansama crne i bele boje koje su u savršenom skladu sa arhitektonskom postavkom.

Posetioci Sajma automobila u Parizu imaju priliku da se upoznaju sa novom linijom komercijalnih proizvoda posvećenih brendu Fiat, i, konkretno, modelu 500:  ekskluzivna kolekcija kreirana u saradnji sa Style Centre i dizajnirana tako da izrazi stil života koji je u stanju da očara čak i najzahtevnije kupce. Konkretno, kupci koji su uvek u potrazi za novim, trendi idejama, kojima se dopadaju majice s dugirm rukavima  sa ugrađenim slušalicama, koji omogućavaju onome ko ih nosi da udobno sluša muziku, kao i moderniji proizvodi, poput torbi od tehničkog tekstila, koje karakterišu ekskluzivni šabloni i “izvor napajanja”, koji je od koristi za punjenje Vaših pametnih telefona, gde god da se nalazite. Kolekcije distribuira brend Mopar, referentni brend za usluge, brigu o korisnicima, originalne delove i dodatnu opremu za brendove grupe FCA.

Ostali sadržaji