Prijavi se na bilten

Prijavi se na bilten Stellantis Communications i budi u toku na svim vestima.

05 Mar 2019

Fiat Centoventi koncept: "demokratski" odgovor na električnu mobilnost

Na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2019. godine, svetu će se predstaviti Fiat Concept Centoventi, koncept automobil koji savršeno oslikava ideju ovog italijanskog brenda o masovnoj električnoj mobilnosti u bliskoj budućnosti.

Fiat Centoventi koncept: "demokratski" odgovor na električnu mobilnost
  • Za svoju 120. godišnjicu, Fiat u Ženevi predstavlja koncept automobil Fiat Concept Centoventi, novu prekretnicu u istoriji brenda Fiat.
  • Kao kompanija koja je tokom čitave svoje istorije bila pionir narodne mobilnosti, Fiat sada donosi rešenje za električnu mobilnost koji svako može da priušti.
  • Priuštiti široj populaciji, narodu svaki trend je deo genetskog koda ovog brenda: „Automobil treba da bude JAK. Jeftin, a cool".
  • Kod koncepta modela Fiat Concept Centoventi, kupac može da konfiguriše unutrašnjost, bira dodatke i prilagođava prostor prema svojim potrebama i tako napravi automobil koji je zaista jedinstven.
  • Sa personalizacijom se otišlo korak dalje. Modularni sistem baterija na Fiat Concept Centoventi modelu omogućava vozačima da povećaju autonomiju sa 100 km na 500 km tako što će jednostavno kupiti ili iznajmiti dodatne baterije.
  • Fiat Concept Centoventi je „prazno platno". Sa samo jednom bojom spoljašnosti, po njemu kupac može da „slika" koristeći 4U program, sa izborom od 4 krova, 4 branika, 4 ratkapne i 4 karoserije.
  • Mopar je brend FCA Grupacije zadužen za dodatne proizvode i usluge i ovaj put je udružio snage sa brendom Fiat u razvoju modela Fiat Concept Centoventi. Mopar će razvijati i proizvoditi dodatke za Fiat Concept Centoventi i rešavaće logistiku vezanu za te dodatke.
  • Fiat Concept Centoventi je preuzeo svetski poznate stilske elemente brenda, koji su postali sinonim za italijanski dizajn i kreativnost.

Na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2019. godine, svetu će se predstaviti Fiat Concept Centoventi, koncept automobil koji savršeno oslikava ideju ovog italijanskog brenda o masovnoj električnoj mobilnosti u bliskoj budućnosti. Ovaj koncept je izraz smele, narodne vizije budućnosti zasnovane na 120 godina istorije i iskustva na terenu - pa otud i ime prototipa koje znači „sto dvadeset" na italijanskom jeziku. Ovom prototipu je, u skladu sa tradicijom, suđeno da napravi otklon od prošlosti i da pomera granice.  Kao i pedesetih godina, na primer, kada je Fiat 500 pokrenuo industrijsku i kulturološku revoluciju, prevazišavši tradicionalne kategorije po pitanju izgleda, dizajna i inženjeringa da postane remek delo, nešto što nikada pre toga nije viđeno u istoriji automobilske industrije, prvi pravi primer mobilnosti koja je pristupačna širokim masama.
Možemo li da zamislimo nešto podjednako revolucionarno, a što se tiče budućnosti naših modernih gradova? Odgovor na ovo pitanje je Fiat Concept Centoventi, najpristupačnije rešenje za električnu mobilnost na celom tržištu i jedan od retkih koje je u stanju da pruži upotrebljivu autonomiju sa kojom možete da krenete na duga putovanja izvan grada. Kako bi zamislili i razvili ovaj koncept, u kompaniji su se fokusirali na njegovu najpopularniju, najpristupačniju i najkreativniju stranu, koristeći inspiraciju koja je donela automobile sa neverovatno modularnim enterijerima i zapaženim stilom. Fiat Concept Centoventi projektuje brend u budućnosti, sa urođenom sposobnošću da približi narodu sve što je privlačno i što postavlja nove trendove: „Automobil treba da bude JAK. Jeftin, a cool". 
Fiat Concept Centoventi, kratak pregled
Fiat Concept Centoventi je suštinski „prazno platno" koje je spremno da se po njemu slika onako kako to kupac želi i prema njegovim potrebama u bilo kom trenutku njegovog života ili dana, bez ograničenja po pitanju personalizacije i specifično vreme kupovine. Zapravo, ovaj koncept automobil će biti proizveden u samo jednoj boji spoljašnosti, koju će kupci moći da personalizuju koristeći program po imenu 4U, imaće izbor od 4 krova, 4 branika, 4 ratkapne i 4 karoserije. Baš kao i moderni uređaji, ovo vozilo može da bude menjano sa maksimalnom slobodom i maštovitošću po pitanju boja, osmiljavanja unutrašnjosti, konfiguracije krova, sistema za informacije i zabavu, čak i baterija.  Ovo je jedna od glavnih karakteristika ovog koncept automobila: vlasnici više ne moraju da čekaju na posebna izdanja ili redizajnirane verzije, jer mogu da „menjaju" svoj automobil svaki dan. Posebnih 120 dodataka koji će biti dostupni kada ovaj koncept krene u prodaju, učiniće ga još revolucionarnijim. Ovi dodaci će stvoriti potpuno nov poslovni model, kao i zajednicu ljubitelja modela Fiat Centoventi.
Drugim rečima, Fiat Concept Centoventi je odgovor na pravi dizajnerski i poslovni izazov. On otelotvoruje funkcionalni duh brenda i odaje počast istoriji dugoj 120 godina, dok u isto vreme daje modernu notu nekim prepoznatljivim stilskim elementima koji podsećaju na model Panda iz 80-ih godina prošlog veka. Fiat Concept Centoventi je inspirisan italijanskim dizajnom i otelotvoruje koncept „manje je više" brenda Fiat, što znači odbacivanje svega nepotrebnog i kompleksnog u automobilu kako bi se stvorilo više mesta za ljude (Više Vas), za brigu o okolini i zajednici (Više Pažnje) i za genetski kod brenda po pitanju vrednosti i izgleda (Više Fiata). Igrajući na ove tri karte, Fiat Concept Centoventi donosi revoluciju u ideju električne mobilnosti, u gradu i van njega, uspešno prevazišavši sve teže i teže izazove - po pitanju saobraćaja, regulative i troškova posedovanja - dok u isto vreme maksimalno koristi pogodnosti koje donosi električna energija.
 Fiat Concept Centoventi
Inovativni poslovni model
Kako bi vlasnici mogli da oblikuju svoj Fiat Concept Centoventi prema svojim željama, Fiat je osmislio novi poslovni model koji uključuje brend Mopar - specijalno odeljenje FCA Grupacije zaduženo za dodatke, delove i usluge i koje omogućava inovativnu personalizaciju proizvoda - prodajnu mrežu i sve više digitalnih klijenata. Osim šest detalja (branici, polikarbonatni krov, boja, klaster instrumenata Lingotto, baterije i digitalna vrata prtljažnika), koji se instaliraju jedino kod ovlašćenih distributera, ostalih 114 dodataka koje je posebno dizajnirao Mopar - uključujući i ozvučenje, komandnu tablu, prostor za odlaganje stvari u vratima, jastuke za sedišta itd. - vlasnici mogu dodatno da kupe preko Interneta i montiraju ih sami u svom domu. Uz to, neke jednostavnije dodatke, poput držača za čaše ili držača za dokumenta primera radi, vlasnik može da odštampa uz pomoć 3D printera u svom domu, kod ovlašćenog distributera ili u 3D kopirnici.  Ovo je novi poslovni model za dodatnu auto opremu, koji omogućava da se ta oprema dalje prodaje na Internetu, stvarajući zajednicu ljubitelja brenda i poštovalaca italijanskog dizajna koji donosi brend Fiat, kao i kolekcionarskih predmeta. Ovaj novi poslovni model se fokusira na Internet trgovinu, virtualno tržište koje nema granice.
 Kokpit sa modularnim rasporedom koji funkcioniše po „plug & play" principu
Modularno, prostrano i dobro osvetljeno su reči koje najbolje opisuju kokpit modela Fiat Concept Centoventi, koji se može u potpunosti rekonfigurisati i u koji se može smestiti do četvoro putnika. Dovoljno je da sednete u njega da biste shvatili da je dizajniran sa posvećenom pažnjom ka porebama ljudi i način na koji oni funkcionišu u današnjem svetu.
U skladu sa filozofijom ovog automobila, različiti delovi enterijera su napravljeni po „plug & play" principu. Komandna tabla ima male rupe u koje mogu da se ubace razne dodatne komponente, svih mogućih oblika i sa najrazličitijim funkcijama, zahvaljujući patentiranom sistemu sklapanja, nešto poput čuvenih Lego kockica.
Isti pristup je primenjen na panelima vrata, koja takođe mogu da se u potpunosti personalizuju i inspirisana su vratima jednog frižidera: sa ravnm površinama i minimalističkim dizajnom, na njih mogu da se montiraju džepovi za odlaganje stvari, držači za flaše i zvučnici ako i kada je to vlasniku potrebno.
Sedišta su takođe inovativna, sa ogoljenom strukturom naslona koji su napravljeni od ekoloških materijala, dok se jastuci u sedalnom delu i nasloni za glavu mogu lako zameniti kako bi se zamenila boja ili materijali. Suvozačko sedište može čak i da se zameni kutijom za odlaganje stvari ili dečijim sedištem, po potrebi. Zadnja sedišta se sastoje od klupe koja može da se pomera i naslona koji se rotira i stvara prtljažnik izuzetne zapremine.
Inovativna materijali za sedišta i naslone za glavu
Fiat Concept Centoventi kroz svoje materijale istražuje nove dizajnerske horizonte, crpeći inspiraciju iz svakodnevnih trendi predmeta i koristeći inovativna tehnološka rešenja i jedinstvene proizvodne procese. Jedna od mnogih referentnih tački koje su korišćene su patike, modne ikone i veoma dugotrajni proizvodi. One su poslužile kao inspiracija za sedišta na modelu Fiat Concept Centoventi, remek delu italijanske kreativnosti (ili pak kreativnosti brenda Fiat), koja je postignuta uz pomoć partnera koji su najbolji u svojoj industriji. Sedišta su na primer napravljena od inovativne plastike koja je proizvedena u ekskluzivnom, patentiranom procesu proizvodnje koji uključuje novu plastiku koja sadrži poliolefinske smole. Krajnji rezultat je materijal koji je tri puta lakši od drugih vrsta plastike, poput pene - i uz to, ova plastika se boji u procesu pravljenja, što znači da nema spoljašnji sloj, izgleda atraktivno i meka je na dodir. Nadalje, ova inovativna plastika je antimikrobna, otporna na UV zračenje i u potpunosti periva. Da ne pominjemo da može da se oboji u beskonačno mnogo boja, uključujući metalik i biserne boje i svetle ili zasićene boje.
Tehnologija 3D knit na naslonima za leđa i glavu od 100% recikliranog prediva donosi isto toliko inovativnosti. Ova tehnologija već se pokazala kao uspešna ne samo u sportu, npr. za izradu patika i druge sportske opreme, nego i u dizajnu enterijera zbog toga što pruža inovativni, funkcionalni i fleksibilni nameštaj. Štaviše, ovaj posebni proces omogućava stvaranje tkanina različitih profila, čime se izbegava stvaranje otpadnog materijala za koji je potrebno mesto za odlaganje.
Novi patentirani sistem rupa na komandnoj tabli i novi „Lingotto" klaster instrumenata od 20 inča
Ispred vozača nalazi se inovativna, jednodelna tabla, koja namiguje modelu Panda sa svojim poznatim, istorijskim „džepom", sa fantastičnim Fiat sistemom šupljina za bezbedno, personalizovano čuvanje različitih predmeta - od držača za čašu do kutije za flašu, do pregrade na suvozačevom mestu ili bilo čega što mušteriji treba - kako bi napravili ugodnu, komfornu sredinu.
Podjednako revolucionarna, instrument tabla je dostupna u dve varijante: prva, koja je savršena za generaciju milenijalaca, stavlja pametne telefone u centar sistema, u kombinaciji sa glavnim ekranom od 10 inča, dok druga, tradicionalnija opcija ima drugi integrisan displej, tako da klaster dostiže 20 inča.
U prvom slučaju, vozači mogu besplatno da „povežu" svoj pametni telefon ili tablet sa tablom, i koriste funkcije za navigaciju, muziku, razmenu poruka itd.
Svako ko traži tradicionalnije rešenje, s druge strane, može da odabere „Lingotto" tablu sa instrumentima, sofisticiran uređaj sa Full Digital ekranom od 20 inča, smeštenom u kućište koje podseća na istorijsku FIAT fabriku u Torinu. U „Lingotto" displej su integrisane funkcije za HMI podršku pri vožnji i bezbednost, kao što su indikator pravca, Blind Sport Alert sistem, sistem za kočenje i nivo napunjenosti baterije. Ne treba zaboraviti ni da jedan deo „Lingotto" instrument table, koji je okrenut ka vetrobranskom staklu, ima dodatan displej, koji je savršen za prikazivanje poruka koje se odnose na deljenje automobila.
 Samo jedan prilagodljiv izgled
Fiat Concept Centoventi menja paradigmu automobilizma. Biće dostupan samo u jednoj boji, sličnoj obrađenom metalu, kako bi se pojednostavila proizvodnja, ali u isto vreme, automobil se može temeljno doterivati.
Novi program „4U" će omogućiti mušterijama da izaberu kombinaciju od četiri krova, četiri branika, četiri felne i četiri presvlake, i u kombinaciji sa opsežnim katalogom dodataka, učiniće Fiat Concept Centoventi jedinstvenim i ekskluzivnim.
Konkretno, presvlaka se može postaviti u salonu u svakom trenutku, na zahtev mušterije. Postupak je vrlo brz, zahvaljujući izuzetno linearnim i ravnim spoljnim površinama, a i trošak je nizak. Efekat je sličan metalik boji, ali za razliku od boje, nije trajan.
 Rođen „otvoren" ali spreman da se „zatvori" stilom i inovacijama
Standardni model Fiat Centoventi dolazi sa otvorenim krovom, što je savršeno za vožnju sa vetrom u kosi, a naravno je moguće zatvoriti ga. Kao i drugi detalji, krov se može prilagoditi pomoću dostupnih rešenja - poliugljenični krov u dve boje, integrisana kutija za prtljag, a čak i krov opremljem inovativnim solarnim panelom. Konkretno, 50 vati koje proizvede solarni panel mogu da rashlade automobil kada je parkiran, i napajaju inovativni digitalni displej ispod zadnjih vrata.
 Automobil postaje uređaj za društvene mreže zahvaljujući modernom displeju na zadnjim vratima
Velika zadnja vrata imaju dovoljno prostora za inovativan displej koji omogućava modelu Fiat Concept Centoventi da nadgradi koncept povezanosti i postane pravi uređaj za društvene mreže, pomoću koga je moguće deliti poruke sa spoljašnjim svetom. Kada se vozilo kreće, iz očiglednih bezbednosnih razloga, automobil će prikazati samo FIAT logo, ali kada stane, vozač može da ga prebaci u „mesendžer" mod. Pored toga, digitalna zadnja vrata takođe mogu da postanu i reklamni bilbord, koji se može izdavati oglašivačima, kako bi se pokrili, na primer, troškovi parkinga.
Moderna reinterpretacija FIAT stilskog jezika
Svaki deo modela Fiat Concept Centoventi govori o Fiatu, posebno njegovi najšarmantniji i najfunkcionalniji detalji, kao što su retro-futurističke, minimalističke šarke i brave, kao i nova multifunkcionalna tabla sa instrumentima, tanka sedišta, obojeni zastori za volan, za koje se danas koriste najinovatiniji materijali u sektoru, i prednjom maskom na kojoj poznati izduvni otvori postaju LED svetla koja prikazuju nivo baterije.
Identitet Fiata ne odražava se samo u ovim detaljima; sam spoljni izgled automobila je tipičan za italijanski brend. Uz pomoć jednostavnog, neopterećenog stila, novi Fiat Concept Centoventi ima kompaktne, skoro monolitne proporcije, sa dimenzijama kojima se iz svakog dela izvlači maksimum, tako da je veliki blok vozačke kabine „položen" na blok ispod, a odvaja ih prav waistrail koji naglašava utisak postojanja dve komore, sa kratkom linijom spoja sa haubom. Ovaj utisak čvrstoće takođe pojačavaju široki branici na vratima, napravljeni od novog materijala od pene koji apsorbuje ogrebotine i udare bez oštećenja, zahvaljujući elastičnosti. Pored toga, njihova „3D tekstura" naglašava osećaj zaštite i bezbednosti eksterijer automobila.
Podesiva autonomija do čak 500 km
Sloboda da se vozilo prilagodi takođe je očita I u električnom napajanju modela Fiat Concept Centoventi. Sastoji se od seta modularnih baterija koje nude najveću moguću fleksibilnost upotrebe. U standardnoj ponudi, automobil dolazi sa fabrički ugrađenom baterijom sa autonomijom od 100km. Ali ako je potrebno duže putovanje, do 3 dodatne baterije, od kojih svaka dodaje još 100km autonomije, mogu se kupiti ili iznajmiti. Dodatne baterije instalira mreža servisa ispod poda automobila. Klizeća šina koja drži i povezuje baterije omogućava njihovo ugrađivanje ili uklanjanje vrlo brzim i lakim. Dodatna baterija, koja se može postaviti ispod sedišta, takođe je dostupna; može se diskonektovati i staviti da se puni direktno u kući ili garaži korisnika, baš kao baterija modernih električnih motora. Totalna autonomija koja se može postići je 500km.
Ono što je impresivno je način na koji je automobil dizajniran, sa centrom mase tačno između dve poluosovine, dok su baterije smeštene ispod centra gravitacije vozila, što znači da su raspored težine vozila i upravljanje neizmenjeni nezavisno od broja ugrađenih baterija. Sistem za kočenje je odgovarajuće veličine tako da obezbeđuje maksimalno kočenje čak i kada je automobil maksimalno natovaren.
Za kraj, višestruk ulaz za punjenje nalazi se na dnu vetrobranskog stakla. Konkretno, ispod lajsne se nalazi namotan kabl, koji eliminiše potrebu za prostorom za kabl u prtljažniku, i zahvaljujući svojoj centralnoj lokaciji, na jednakoj je udaljenosti od uređaja za punjenje sa obe strane, a takođe može da funkcioniše i kao čvorište za nekoliko vozila u slučaju deljenja energije. Ulaz svetli u mraku i može se koristiti kao lampa i pomagalo za odleđivanje vetrobranskog stakla.
Savršen za posao i deljenje
Osim za ličnu upotrebu, Fiat Concept Centoventi je od početka spreman da postane buduća zvezda voznih parkova kompanija, kao i za deljenje sa drugim korisnicima. To nije iznenađujuće, jer se Fiat Concept Centoventi  ističe u svim aspektima urbane vožnje. U pitanju je najjeftinije električno vozilo sa baterijama na tržištu, delom zbog modularnog seta baterija, a i zato što se najlakše čisti, opravlja i servisira, sa nižim rizikom od oštećenja i još nižim ukupnim troškovima posedovanja.
Osnovni tehnički podaci modela Fiat Concept Centoventi

  • Dužina: 3680 mm
  • Visina: 1527 mm
  • Širina: 1740 mm (sa retrovizorima 1846 mm)
  • Međuosovinsko rastojanje: 2430 mm
  • Prednji prepust: 658 mm
  • Zadnji prepust: 592 mm

 

Ostali sadržaji

Prijavi se na bilten.

PRIJAVI SE SADA