Prijavi se na bilten

Prijavi se na bilten Stellantis Communications i budi u toku na svim vestima.

06 Jul 2016

Fiat 500 Riva, “najmanja jahta na svetu”, simbol veličanstvene italijanske lepote

Model Fiat 500 koji se pojavio na tržištu 1957. godine značajno je doprineo motorizaciji Italije i brzo postao kultno vozilo sa prodatih preko 4 miliona primeraka. Bile su to godine "Slatkog života", tokom kojih se država ubrzano razvijala i oživljavala sa dinamičnom energijom i entuzijazmom.

  • Vozila ekskluzivne, specijalne serije novog modela 500 sada se mogu naručiti kod svih prodavaca vozila brenda Fiat
  • Kreiran kroz susret dve apsolutne legende iz sveta automobilske industrije i nautike.
  • Vozilo dostupno u sedan i kabriolet izvedbi izdvaja se jedinstvenom pojavom i vrhunskim materijalima  kompanije Riva
  • Instrument tabla napravljenja je od mahagonija sa umecima od javorovog drveta, materijala koji se upotrebljavaju  na jahtama brenda Riva
  • Ekskluzivni detalji, sadržajan paket standardne opreme i sveobuhvatna linija motora
  • Prvih 500 primeraka na glavnim evropskim tržištima imaće oznaku za ograničenu seriju  sa rednim brojem sa mogućnošću personalizacije.

Model Fiat 500 koji se pojavio na tržištu 1957. godine značajno je doprineo motorizaciji Italije i brzo postao kultno vozilo sa prodatih preko 4 miliona primeraka. Bile su to godine "Slatkog života", tokom kojih se država ubrzano razvijala i oživljavala sa dinamičnom energijom i entuzijazmom.

Legendarni model 500 otišao je korak dalje u odnosu na rastuću potrebu da se mobilnost učini dostupnom i iskazao snažnu volju za životom čitave jedne generacije. Isti izraz vitalnosti je u to vreme predstavljala Aquarama, gliser brenda Riva, koji je bio sinonim za eleganciju  i savršenstvo. Autentičan statusni simbol proizveden od materijala najvišeg kvaliteta, sa pažljivo izvedenim detaljima i maksimalnim zanatskim umećem.
 Počev od 4.jula, novi model 500 Riva može se naručiti kod svih prodavaca vozila brenda Fiat. Ekskluzivna, ograničena serija, proizvedena u saradnji sa kompanijom Riva, legednarnim nautičkim brendom, koji predstavlja sinonim za eleganciju i italijanski ukus, izdvaja se jedinstvenom pojavom i rafiniranim detaljima.  Stil je, na primer, iskazan na instrument tabli: drška ručice menjača je izvedena od izrezbarene, tvrde mahagonije, dok  je instrument tabla, takođe napravljena od mahagonije, sa umecima od javorovog drveta. Ovi vrhunski materijali koji su korišteni u proizvodnji jahti brenda Riva, te koji se smatraju privilegijom premijum automobila, reinterpretirani su na modelu 500 kroz kombinaciju sofisticirane tehnologije i vrhunskog zanatskog umeća.

Kao rezultat spoja legendarnog modela brenda Fiat se vanvremenskom atraktivnošću brenda Riva, dobijeno je vozilo koje kombinuje stil i dizajn oba brenda.
Dve apsolutne legende iz svetova automobilske industrije i brodogradnje susrele su se kako bi kreirale novi predmet želja, koji simboliše italijansku lepotu.
Fiat 500 Riva je u ponudi i u kabriolet verziji: ova izvedba predstavlja nepogrešiv stilski izraz, postignut upotrebom kvalitetnog drveta i posvećenošću detaljima, tako da svako putovanje pretvara u ekskluzivno krstarenje.

Automobil rođen na moru da bi zaveo grad
Ciljna grupa novog modela 500 Riva su vozači koji na suvom traže ekskluzivnost jahte Aquariva Super  - aktuelne legende kompanije Riva - kao i pristupačnost koja je model 500 učinila legendarnim: kvalitetni materijali i jedinstven stil koji omogućavaju iskustvo i emocije krstarenja u svakodnevnoj vožnji gradskim ulicama.
"Sera Blue", eksluzivna plava boja karoserije za ovu ograničenu, specijalnu seriju vozila, jedna je od najcenjenijih u paleti boja u ponudi za jahtu Auariva Super, koja predstavlja simbol italijanskog brodograditeljstva i koja je naslednik legendarnog modela Aquarama. Kabriolet verzija izvedena je sa novim plavim krovom, kojie je kreiran ekskluzivno za ovu verziju, dok crna boja panoramskog krova sedana čini tu izvedbu posebno elegantnom. Karoserija je ukrašena jedinstvenim detaljima: kućišta retrovizora su hromirana, kao i ručice i delovi haube, čime je naglašena aerodinamičnost iste, u savršenom skladu sa karakteristikama Rivinih plovila. Pored toga, dve linije akvamarin plave boje pružaju se duž bočne strane automobila, unapređujući profil modela 500, asocirajući na elegantnu liniju jahti. Naposletku, vozilo je izvedeno sa novim, ekskluzivnim 16-inčnim 20-kračnim alu-felnama sa posebnom plavom završnicom, koja je primenjena ekskluzivno na ovoj seriji.. Nije slučajno da ova specijalna serija nosi ime Riva: to je jedino vozilo iz linije modela 500 koje je na haubi ustupilo mesto nautičkoj legendi, a to ime je ispisano na luku točkova, na drvenim umecima na bočnom panelu i na instrument tabli.

Emocije i udobnost u unutrašnjosti vozila
U unutrašnjosti, centralni deo instrument table, izveden od ručno bojene mahagonije sa umecima od javorovog drveta, kupcima nudi luksuznu toplinu života na palubi, što je naglašeno logom brenda Riva. Pri pravljenju instrument table, primenjen je inovativan tehnički proces: drvo je postavljeno na ultra lak karbonski okvir kako bi se na duži rok osigurali bezbednost, fleksibilnost i izdržljivost.  Umeci od javorovog drveta su ubačeni ručno, što svaku kreaciju istinski čini jedinstvenom. Spoj drveta, kao najprirodnijeg od svih materijala, sa najsavremenijom tehnologijom kao rezultat daje apsolutnu izvrsnost, kao što je slučaj kod Riva jahti, koje predstavljaju savršenu kombinaciju vrhunske tehnologije i zanatskog umeća. Pragovi i drška ručice menjača su izvedeni od rezbarene mahagonije, dok je na sedištima primenjena ekskluzivna koža boje slonovače, kreirana od strane kompanije Poltrona Frau®, sa šavovima u boji slonovače, drugačijeg tona na spojevima na sedištu. Bočne strane sedišta su Sera plave boje, dok su profili sigurnosnih pojaseva takođe u boji slonovače. Boje i materijali podsećaju na ekskluzivni ambijent jahte Aquariva Super i garantuju uzbuđenje i udobnost. Pažnja posvećena detaljima primetna je u svim segmentima, u koherentnoj i elegantnoj paleti plave boje. Patosnice su posebne izvedbe, sa porubom u boji slonovače i kontrastnim "Sera Blue" plavim šavovima, što je slučaj i sa patosnicom u prtljažniku koja je izvedena sa drvenim umetkom sa natpisom Riva.

Sveobuhvatna linija motora
Novi model 500 riva nudi široku paletu visoko-performantnih motora, ograničene potrošnje i povoljnih ekoloških svojstava, što je potvrđeno Euro 6 oznakom.
Poput ispitanog i dokazanog šampiona štedljivosti 1.2 Fire sa 69 CV, koji je u ponudi i sa ECO funkcijom. Ovaj motor izveden je sa pametnim alternatorom, specifičnim aerodinamičkim paketom i novim gumama sa niskim otporom kotrljanja i visokom izdržljivošću. Sve ovo doprinosi stvarnim uštedama i održivim ekološkim svojstvima. Jedna brojka za sve: emisija CO2 od svega 99 grama po kilometru. U ponudi su i 2-cilindarski benzinski motori TwinAir 0.9 cm3 sa 85 ks i 105 ks koji predstavljaju pravo, pristupačno rešenje za ostvarivanje maksimalnih ekoloških i ekonomskih  prednosti.
Dizel motor 1.3 Multijet sa 95 KS nikako nije mogao biti izostavljen iz ponude. Da još jednom naglasimo da je Fiat 500 jedini automobil u svom segmentu koji u ponudi ima turbo-dizel motor. Motor 1.3 Multijet predstavlja radost i ponos Grupe FCA, sa velikom autonomijom vožnje i niskim troškovima, ali ne na uštrb uživanja ili zadovoljstva u vožnji. Sa snagom od 95 ks pri 3750 ob/min, ovaj motor je u stanju da postigne maksimalnu brzinu od 180 km/h te ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 10,7 sekundi. Pored toga, zahvaljujući turbopunjaču sa varijabilnom geometrijom, motor je u stanju da isporuči visok obrtnoi momenat pri niskom broj obrtaja: 170 Nm pri 1,250 ob/min, te maksimalan obrtni momenat od 200 Nm pri 1.500 ob/min, čime se postiže fleksibilan rad i udobnost u vožnji. Zavisno od motora, u ponudi su 5- ili 6-stepeni mehanički menjači ili robotizovani  prenosni mehanizam Dualogic.

Udodnost, bezbednost i info-zabavna oprema
Nova specijalna serija nudi kupcima bogat paket opreme. Pored estetskih detalja koji ga čine jedinstvenim, model Fiat 500 Riva se odlikuje i bezbednošću zahvaljujući tome što poseduje sedam vazdušnih jastuka, ABS u kompletu sa funkcijom EBD (elektronska raspodela kočione sile), ESC (elektronska kontrola stabilnosti), ASR (funkcija protiv proklizavanja) funkciju Hill Holder, koja pomaže vozaču pri kretanju na uzbrdici i HBA (hidraulična podrška kočenju) koja pomaže pri kočenju u vanrednim situacijama. Paket standardne opreme obuhvata i automatski klima uređaj, svetla za maglu, LED farove i personalizovan TFT ekran sa akvamarin plavom pozadinom i logom brenda Riva. Pored toga, instrument tabla standardno je opremljena 7-inčnim UconnectTM HD LIVE uređajem sa dodirnim ekranom, sa efektom tablet uređaja i HD displejom, koji pomera granice kada je u pitanju info-zabavna oprema. Ovaj sistem poseduje čitav niz funkcija, uključujući UconnectTM LIVE usluge kao deo standardnog paketa, Bluetooth hendsfri sistem, funkciju prepoznavnja glasa i čitav niz muzičkih opcija uz FM/AM radio uređaj. Vozač može da poveže svoje multimedijalne uređaje preko USB priključka, ili 3,5mm pomoćnog priključka, ili da strimuje muziku sa kompatibilnog pametnog telefona pomoću Bluetootha. Na zahtev, vozilo može da bude opremljeno i digitalnim radio uređajem (DAB) i ugrađenim 3D TomTom uređajem za navigaciju.

BeatsAudioTM sistem
Novi model Fiat 500 Riva nudi najnoviju audio opremu kompanije Beats by Dr. Dre, sistem osmišljen da unese revoluciju u način slušanja muzike u vozilu. Vozilo na zahtev može da bude opremljeno i ekskluzivnim BeatsAudioTM  sistemom razvijenim u saradnji sa kompanijom Beats by Dr Dre.  Konkretno, sistem BeatsAudioTM može da se pohvali snagom od 440 w, i izveden je sa digitalnim 8-kanalnim pojačalom sa naprednim algoritmom ekvilajzera, koji je u stanju da reprodukuje čitav spektar zvukova koje umetnik može da proizvede tokom studijskog snimanja.
Sistem Beats AudioTM sastoji se of 8-kanalnog pojačala snage 440 w; duplih zvučnika ugrađenih u prednje stubove ; dva midvufera od 165 mm u prednjim vratima; dva zvučnika punog opsega od 165 mm u zadnjim bočnim panelima; i jednog sabvufera od 200 mm u udubljenju za rezervni točak u središnjem delu prtljažnika.
Instrument tabla sa  TFT ekranom sa brzinomerom i mernim instrumentima, pruža vozaču poptuno digitalizovan ugođaj u vožnji, pri tom zadržavajući klasičnu izvedbu instrument table modela 500, sa kružnim  instrumentima.

Ostali sadržaji