Prijavi se na bilten

Prijavi se na bilten Stellantis Communications i budi u toku na svim vestima.

05 Jul 2018

Ekskluzivna serija FIAT 500 Spiaggina ’58 je specijalni rođendanski omaž modelu FIAT 500

Leto 1958. godine. Lagan povetarac duva na obali ostrva Kapri, milujući trupove luksuznih jahti usidrenih u luci. Na keju, ekskluzivni 500 Jolly, poznatiji kao Spiaggina, čeka svoje slavne goste za putovanje u blistavi noćni „dolče" život.

Ekskluzivna serija FIAT 500 Spiaggina ’58 je specijalni rođendanski omaž modelu FIAT 500
  • 4. jula je rođendan ikone brenda Fiat i 60. godišnjica čuvenog modela 500 Jolly Spiaggina, prve specijalne serije ovog malog automobila i simbola „dolče vite".
  • Za ovu dvostruku godišnjicu, brend Fiat predstavlja novu 500 Spiaggina '58, ekskluzivnu specijalnu seriju sa ultra-šik detaljima i raskošnim standardnim izgledom.
  • Proizvedena u ograničenoj seriji od 1.958 automobila, nova Spiaggina '58 je autentični kultni automobil koji potvrđuje tajnu uspeha modela FIAT 500: njegovu sposobnost da nastavi da raste zahvaljujući 30 specijalnih serija koje su pratile jedna drugu u poslednjih 11 godina.
  • Drugi poklon brenda Fiat je prelep spot sa pesmom „Volare", veoma popularnim italijanskim klasikom koji je otpevao Domeniko Modunjo na festivalu Sanremo 1958. godine.
  • Za ovu priliku, kreativni centar Garage Italia i dizajnerska kompanija Pininfarina, uz podršku brenda FIAT, napravili su sopstveni omaž sa 500C kao osnovnim modelom: neodoljivi model za izložbe Spiaggina by Garage Italia, koji je opremljen sa jedinstvenim, prefinjenim rešenjima koji nude drugačiju interpretaciju duha tih godina u današnjem svetu.

 

Leto 1958. godine. Lagan povetarac duva na obali ostrva Kapri, milujući trupove luksuznih jahti usidrenih u luci. Na keju, ekskluzivni 500 Jolly, poznatiji kao Spiaggina, čeka svoje slavne goste za putovanje u blistavi noćni „dolče" život. 

Leto 2018. godine. Tačno na rođendan modela FIAT 500, klasična Spiaggina elegantno se vraća u jedno od najpoznatijih odmarališta u Evropi. Njen povratak omogućio je brend FIAT, koji je predstavio novu specijalnu seriju 500 Spiaggina '58, proizvedenu u ograničenom broju od 1.958 automobila, kao omaž godini rođenja prve Spiaggine, sa ultra-šik detaljima i raskošnim standardnim izgledom. 

Ovo je prvi od dva omaža brenda FIAT svojoj ikoni, kojima proslavlja kako rođendan legendarnog malog automobila, tako i 60. godišnjicu prve specijalne serije, nezaboravne 500 Spiaggine iz 1958. koja je postala univerzalno prihvaćeni simbol „dolče vite".  Obeležavanjem ova dva važna datuma, FIAT takođe slavi i tajnu večne mladosti modela 500: njegovu mogućnost da se stalno obnavlja, i putem specijalnih serija, a da  pritom ne gubi svoj identitet.  A FIAT brend napravio je i drugi „poklon" za ovaj posebni dvostruki rođendan: prelepi spot sa pesmom „Volare", veoma popularnim italijanskim klasikom koji je takođe predstavljen 1958. godine. Naravno, sa novom 500 Spiaggina '58 u glavnoj ulozi.

Luka Napolitano (Luca Napolitano), direktor brendova Fiat i Abart za EMEA region, objašnjava ovaj projekat na sledeći način: „Nova Spiaggina '58 predstavlja naš rođendanski poklon modelu 500 povodom njegovog rođendana i 60 godina modela Spiaggina, istinskog vremeplova koji sa sobom donosi mnoge uspomene na doba „dolče vita", kao što su retro oznake i točkovi, bele bočne šine, isključivi izbor kabrioletskog formata i dvobojnu unutrašnjost. Treba pomenuti i posebnu nijansu upotrebljenu samo za ovu seriju: Volare Blue (plava). Naziv i boja vode nas pravo u 1958. godinu, na festival Sanremo te godine, kada je mladi Domeniko Modunjo (Domenico Modugno) zajedno sa Džonijem Dorelijem (Johnny Dorelli) prvi put izveo „Nel blu dipinto di blu", čuvenu pesmu poznatu i kao „Volare", melodiju koja je sinonim za godine „dolče vite".

Pritom, druga dva italijanska centra koja su simbol izvrsnosti - sabirnica kreativnosti Garage Italia i dizajnerska kompanija Pininfarina - proslavili su dvostruku godišnjicu proizvodnjom neodoljivog izložbenog modela Spiaggina by Garage Italia u partnerstvu sa brendom Fiat, a na osnovu modela 500C. Izložbeni model ima jedinstvena, sofisticirana rešenja koja iznova pokazuju današnjem svetu šta su te nezaboravne godine značile.

Lapo Elkan (Lapo Elkann), predsednik i kreativni direktor centra Garage Italia: „Ljubav na prvi pogled, ona koja vas pogodi duboko u srce i dušu. To je osećaj koji imam svaki put kada pogledam ili vozim model 500. Zaljubio sam se u ovaj automobil još kao dečak, a dok sam odrastao bio sam odlučan da ga vratim u život. Presrećan sam zbog ponovnog predstavljanja modela i nadam se da će ovo omogućiti svim Italijanima da ponovo prožive snove i čarobne godine posleratnog privrednog procvata i „dolče vite".  Od 2007. godine, godinu za godinom, uvek sam prilagođavao modele 500 za sebe, a otvaranje centra Garage Italia omogućilo nam je da dizajniramo čitav spektar pojedinačnih verzija koje su potvrđivale raznolikost i neverovatnu savremenu privlačnost ovog vozila, jednog od omiljenih brendova u svetu. Prošlo je 11 godina od povratka ovog modela 4. jula 2007. godine i danas, zajedno sa Garage Italia, odlučio sam da odam počast predivnoj italijanskoj ikoni i osvežim je radeći sa Centrom za dizajn na stvaranju modela Spiaggina by Garage Italia, oblikovanom od strane mog tima, uz neprocenljivi tehnički i inženjerski doprinos od strane kompanije Pininfarina i podršku brenda Fiat. Ponosan sam na ono što smo postigli. I ponosan sam što je sve ovo učinjeno u Italiji, sa italijanskim kompanijama koje promovišu našu divnu zemlju širom sveta. Siguran sam da će ovaj automobil podstaći ljude da zamišljaju, sanjaju i žele novi „dolče vita": Dolce Vita 4.0."

„Kreativnost i izvodljivost, tehnologija i umeće: prepoznatljive su odlike kompanije Pininfarina u službi nove ikone italijanskog dizajna i znanja", objašnjava generalni direktor kompanje Pininfarina Silvio Pjetro Angori (Silvio Pietro Angori).  „Projekat Spiaggina pružio je priliku kompaniji Pininfarmina da još jednom pokaže šta može da učini u pogledu dizajna i njene prirodne potrebe za stvaranjem jedinstvenih, ekskluzivnih modela. Upravo su strast i posvećenost detaljima bile te koje su omogućile osnivaču kompanije Pininu Farini (Pinin Farina) da napravi Eden Roc za Đovanija Anjelija (Giovanni Agnelli) pedesetih godina prošlog veka. Danas, iste vrednosti odvele su kompaniju Pininfarina na put razvoja i stvaranja modela Spiaggina, počevši od konfiguracije koju je pružio centar Garage Italia na osnovu modela FIAT 500C. Projekat Spiaggina spojio je kompanije i ljude koji su videli ovaj automobil kao svoju misiju u smislu i estetske pojave i industrijskog projekta".

Specijalna serija modela FIAT 500 Spiaggina '58

Prvi omaž brenda Fiat dvostrukoj godišnjici jeste specijalna serija novog modela FIAT 500 Spiaggina '58, proizvedenog u ograničenoj seriji od 1.958 kabrioleta za potpuno uživanje u letu i šarmu istorijskog doba koje je nemoguće izbrisati iz našeg sećanja. Kao što i priliči zvezdi „dolče vite", nova specijalna serija „odevena" je u predivnu Volare Blue nijansu, sa bež mekim krovom i naglašenu belim bočnim šinama i retro alu-felnama od 16 inča. Utisak koji odaje ova ekskluzivna kombinacija boja pojačan je drugim jedinstvenim odlikama, kao što su bočne lajsne sa logom 500, hromirana kućišta na bočnim retrovizorima, retro oznake i hromirani naziv modela Spiaggina '58 ispisan elegantnim kurzivom, koji se kao potpis nalazi na zadnjem delu najnovijeg ostvarenja brenda Fiat.

Unutrašnjost donosi istu otmenost i eleganciju, uz originalne i autentične dizajnerske detalje. Počevši od komandne table, u istoj Volare Blue boji kao i spoljašnjost, prelazi se na prefinjen izgled dvobojnih sedišta, sa prugastim sivim donjim delom i gornjim u boji slonovače.  Unutrašnjost koja odiše stilom upotpunjavaju posebni otirači i volan sa utisnutom retro oznakom. Nova specijalna serija modela Spiaggina '58 nudi najbolje od tehnologije povezanosti jer u standardnoj verziji sadrži radio Uconnect HD LIVE sa ekranom osetljivim na dodir od 7 inča, već instaliranu aplikaciju Apple CarPlay uz kompatibilnost sa aplikacijom Android AutoTM, kao i sistem za navigaciju sa mapama Tom Tom i DAB digitalni radio. Standardna verzija takođe uključuje i TFT ekran od 7 inča, najveći u klasi, automatsku klimu, zadnje senzore za parkiranje, sedišta čija se visina može podešavati i džepove na njihovoj zadnjoj strani. Naposletku, model 500 Spiaggina '58 dolazi sa izborom između benzinaca TwinAir od 1,2 litre sa 69 KS i od 0,9 litara sa 85 KS. Oba motora u skladu su sa najnovijim Euro6D standardom. 

Kolekcija modela FIAT 500 postala je još bogatija i ekskluzivnija

Specijalna serija 500 Spiaggina '58 predstavlja još jedan dodatak kolekciji modela FIAT 500 koja sadrži impresivan broj specijalnih izdanja, predstavljanih jedno za drugim tokom proteklih 11 godina. To nije bez razloga, jer je FIAT 500 oduvek bio taj koji postavlja trendove i koji je ostao veran sebi i pored toga što je tokom istorije shvatan na mnoštvo načina. Tako je model svoje ime doveo u vezu sa legendarnim brendovima iz sveta mode, luksuznih jahti, umetnosti i sporta kroz istinski jedinstvene verzije koje istražuju teritorije neuobičajene za jedan gradski automobil. Primeri vredni pomena uključuju stilizovana Diesel, Gucci i GQ izdanja i nedavno predstavljeni model Collezione u svetu mode, neverovatni modele Riba i Abart Rivale sa duhom luksuznih jahti, originalne modele Anniversario i serije 560 koji odaju počast svom velikom pretku i na kraju, model 500 Mirror sa najvišim nivoom povezanosti za milenijalski način života. Danas, red je da sjajni 500 Spiaggina '58 da nastavi priču ikone brenda Fiat.

Prvi put predstavljen 1957. godine i tokom godina ustoličen kao simbol masovne kupovine automobila u Italiji, FIAT 500 ponovo je stupio na scenu 2007. godine premijerom novog modela koji je ubrzo postao svetski fenomen. Pokazatelji njegovog uspeha su preko 2 miliona prodatih automobila u više od 100 zemalja širom sveta, pri čemu je 80% prodaje ostvareno na stranim tržištima. To je uspeh koji je drži 500* na prvom mestu u Evropi u njegovom segmentu od 2013. Ovaj status potvrđen je tokom prvih pet meseci 2018. godine vodećim pozicijama na 10 tržišta (Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, Belgija, Švajcarska, Portugal, Austrija, Slovenija, Mađarska, Bugarska i Hrvatska) i mestom u prva tri najprodavanija modela u još 6 zemalja (Italija, Nemačka, Francuska, Švedska, Slovačka i Rumunija). Rast ovog modela ne pokazuje znake usporavanja. U prvih pet meseci 2018. godine i u svojoj jedanaestoj godini, model 500 takođe je još jednom oborio sopstvene rekorde sa više od 93.000 automobila prodatih u Evropi, čineći ovih pet meseci najboljima svih vremena.

* ukupno za FIAT 500 i Abart 500

Naslednik simbola „dolče vite"

Samo godinu dana nakon predstavljanja na tržištu 4. jula 1957. godine, FIAT 500 postao je prava kultna pojava premijerom svoje prve specijalne serije: modelom 500 Jolly, koji je poznatiji kao Spiaggina ili „kolica za plažu". Sklopljen od strane kompanije Carrozzeria Ghia na osnovu modela FIAT 500, a kasnije i na osnovu verzije Giardiniera, ovaj ekskluzivni automobil proizvodio se od 1958. do 1965. i prodavan je u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, pa i u čak Južnoj Africi. Duplo skuplja od uobičajene verzije, specijalna obalska verzija dopala se najuticajnijim ličnostima tog vremena - uključujući i brodskog magnata Aristotela Onazisa i glumca Jula Brinera - koji su je odabrali da bude „vozilo za vožnju po tlu" za njihove jahte ili golf auto na njihovim imanjima. Model 500 Jolly našao je i mesto za divljenje u ličnoj kolekciji automobila predsednika Lindona B. Džonsona.

Jedna od upečatljivih odlika bilo je odsustvo vrata - tanki lanci uvedeni su tek oko 1965. godine - iako je najinovativniji element dizajna automobila bilo uključivanje hromiranih šina na bokovima i oko gornjeg dela karoserije, kao potpora krovnom zastoru.   Opremljen dvocilindarskim vazdušno hlađenim motorom od 22 KS, model 500 Jolly dostizao je brzinu od 105 km/h.

Prelepi spot sa osećajem leta

Drugi poklon brenda FIAT je prelepi snimak koji predstavlja omaž trima obožavanim, svetski poznatim italijanskim kvalitetima: karakterističnom modelu FIAT 500, nezaboravnoj pesmi „Volare" i prelepoj južnoj obali Italije. Novi spot prikazuje automobil FIAT 500 „Spiaggina '58" koju miluju sunce i topli letnji vetar, u vožnji niz obalu Italije, poznatu po kristalno bistroj vodi, dugim peščanim plažama i nezaboravnim liticama.  Zavodljivi prolazak automobila prate note jedne od najpoznatijih italijanskih pesama:  „Nel blu dipinto di blu", poznate i pod imenom „Volare", koju je prvi put otpevao Domeniko Modunjo na festivalu Sanremo 1958. godine. Pesmu izvodi grupa mladih muzičara sa devojčicom kao glavnim vokalom, što daje još snažniji emotivni prizvuk spoju ova tri simbola „italijanske lepote", čija je moć neopterećena vremenom, granicama ili kulturama.

Spot je snimljen u produkciji kreativne agencije Leo Burnett.

Spiaggina u izradi Garage Italia

Zabava i bezbrižnost, ovo su osećanja koja već na prvi pogled izražava sajamski automobil Spiaggina, u izradi Garage Italia. Ovo je postignuto zahvaljujući tipično letnjim bojama, Volare blu i Perla white, koje prave kontrast između kolorita eksterijera i Garage plavih detalja i skladno obojenih presvlaka unutra.  Kao i na tradicionalnoj Spiaggini iz 60-ih, krov je uklonjen , a prostor za putnike na zadnjem sedištu pretvoren je u obimnu pregradu sa ugrađenim „tušem" u koji možete staviti sve neophodne stvari za plažu.  Ova modifikacija je moguća zahvaljujući podršci tehničara  kompanije Pininfarina, koji su pomogli osoblju Garage Italia u dizajniranju strukturnih pojačanja, kao što su zadnja stabilizaciona poluga, kako bi se obezbedila dovoljna krutost karoserije.

Postoji veliki broj detalja koji pokazuju da je poslednja kreacija kreativnog centra Lapa Elkana stvarno jedinstvena.  Ovaj sajamski automobil ima spušteno nautičko vetrobransko staklo a platforma za prtljag je pokrivena izrezanom plutom sa šarom koja podseća na podove od tikovine na luksuznim jahtama.

Dva prednja sedišta su zamenjena posebno izrađenom klupom koja podseća na uobičajeni dizajn automobila iz 1960-ih, ukrašenu plavom i belom Foglizzo kožom, koja je otporna na vodu.  Za kraj, ukrasi od hroma na kvakama, retrovizorima i radkapama na novim FIAT 500 Vintage 1957. poklopcima za felne od legure čine da Spiaggina u izradi Garage Italia sija na suncu.

Od sajamskog automobila do redovne proizvodnje, neće se čekati previše.  Automobil se može poručiti i personalizovati preko Garage Italia, koja nudi mogućnost zamene standardnog prednjeg vetrobranskog stakla sa niskim deflektorom nautičkog tipa, kao što je onaj na sajamskom modelu.  Automobil koji će biti u redovnoj proizvodnji može biti opremljen sa bilo kojom verzijom motora koja je trenutno dostupna u porodici FIAT 500.  

Ostali sadržaji

Prijavi se na bilten.

PRIJAVI SE SADA